Urejanje statusa invalida

Center za socialno delo odloča po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb o statusu invalida, nadomestilu za invalidnost ter dodatku za tujo nego in pomoč.

Zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb ureja oblike družbenega varstva zmerno, težje in težko duševno in najtežje telesno prizadetih oseb, ki se ne morejo usposobiti za samostojno življenje in delo in pri katerih je ugotovljeno, da je prizadetost nastala v otroški dobi do dopolnjenega 18. leta starosti oziroma v času rednega šolanja, vendar najdlje do dopolnjenega 26. leta starosti.

Pravica se prizna na podlagi mnenja komisije. Nadomestilo in dodatek za tujo nego in pomoč se prizna s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi zahtevka, če so izpolnjeni pogoji iz navedenega zakona.

Invalidi po tem zakonu imajo pravico do varstva v splošnih in posebnih zavodih (dnevno varstvo, občasno varstvo z nastanitvijo in oskrbo ter stalno varstvo z nastanitvijo in oskrbo), pravico do varstva v drugi družini in pravico do izbire družinskega pomočnika.

Invalidi, ki imajo pravico do pokojnine po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ali pravico do invalidnine po predpisih o vojnih invalidih ali po predpisih o civilnih invalidih vojne, imajo pravico do razlike med zneskom pokojnine oz. invalidnine in zneskom nadomestila za invalidnost.

Nadomestilo za invalidnost in dodatek za tujo nego in pomoč se vsako leto valorizira (usklajuje) na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije, ki je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

Preberite več:

Nadomestilo za invalidnost | Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

 

 

 • Lokacija
  Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljnjim branjem po strani se strinjate z uporabo le teh! Več…

 • Center za socialno delo Tržič
  Usnjarska ulica 3
  4290 Tržič

  Kontakt:
  Tel.: (04) 5971 200
  Fax: (04) 5971 201

  Elektronska pošta: gpcsd.trzic@gov.si